Po širokih bokih moje kuhinje
se nabirajo moknati sprimki testa.
Moja kuhinja zre čez mojo ramo,
šteje žlice soli
in ščepce bazilike.
Stopa za menoj na balkon,
kjer si hladim oznojeno telo.
Gre z menoj v Konsum
po kislo smetano.
Nestrpno se prestopa,
ko se odpravljam v mesto.
KUHARSKE POTREBŠČINE
Zajemalka se izprsi
ko stopim v kuhinjo.
Brusni kamen utrne iskro,
nož zareže v radostni piš
ko odprem vrata.
Cedilo iztisne svetlobo
v tanke rezance.
Deska za rezanje se spočito pretegne,
lopatica se prevzdigne v križu.
Leseno kladivce sune s čelom v steno.
Mirno si opašem predpasnik.
DIŠAVE
Pretegni in odpočij se.
To je vonj kumine,
ki jo nosijo moje dlani
na tvoj vrat.
V jamici za mojim ušesom
koriander, koriander.
V žlebičku med dojkama
piment ždi
to je vanilija nad mojem potnem trebuhu.
Z vročim licem se podaj
po vlažnih potkah:
v pregibu kolena timjan,
vse do pekočega muškata.
Dihni mi v uho: »Šatraj! Šatraj!«
ŠVEDSKA ZELENJAVA
S solato opraviš na hitro.
Prepusti se topo.
Nobenih skrivnosti
med enostavnimi listi.
Zrel paradižnik ne poči.
Rana na stebelcu rezko ne vonja.
Kam vodi švedski por
nočni nemir.
Od kod ta pusta prst
med stebelnimi listi?
Tu zelenjava
roma pod nož kot po premišljenem dogovoru
nobenega zdriza, nobenih sokov.
Stisnjenih ustnic,
napol v zadregi
jo mečem vročo maščobo.
KROMPIRJEV PIRE
Moj pire snežinkasto naletava
v porcelansko skledo.
Deviške uvale,
gazi preko bele ravni
in Triglav zidam v pireju.
Moj krompirjev pire
ni sivkast moker zamet
zanikrne švedske gospodinje.
Paradižnikova omaka
Kje so sedaj vrtovi Španije in Italije,
težki obeski
izpod pretrganega sončnega curka?
Mrzlično žebrajo v ponvi
in koj ko dvignem pokrovko
se poženejo v gost rdeč pljunek
po mojem belem štedilniku.
FAZAN V KVAŠI
Mlahavo tleskaš
z golo perutjo
ob vedro
ko ti pukam
ognjeno perje z repa.
V strahu,
da hripavo krikneš
iz mrzlega kljuna,
zarežem v tvoj vrat.
Kvaša
poarka vonj zadnje poti
k tvoji fazanki
z jase ob Dalar.
SVINJSKA PEČENKA
Nežno jo podrgnem
po hrbtu s soljo,
da se skoraj vdano zlekne
s tihim tleskom
po deščici.
Zakaj potem besno sika
v pečici
kot prevarana žival?
ZELENJAVNA ENOLONČNICA
To so vedri skoki
v rjav lonec:
por se požene za zeleno,
korenje naskoči peteršiljevo korenino,
kolobar čebule se zavleče
pod rezino paradižnika.
Šele prežganje jih umiri,
da se počasi zazrejo
dol na krompir,
ki še vedno drobno poskakuje
po eni nogi na dnu.
Odeja kisle smetane
se potem na hitro vrže
čez vse
in vejica peteršilja
zalebdi na njenih gubah.
VLAGANJE KUMAR
V vseh hodnikih
in v dvigalu
vonj po mojih kislih kumaricah.
Naj se vprašujejo
kaj se dogaja za mojimi vrati,
okoli česa se vrtim
v belem predpasniku.
Motne od goste kopeli
ležijo pod bremenom
kumine, kopra in hrena,
moje kisle kumare.
KRUH
Dobrodejna krotkost testa.
Mili pogovor z mojimi prsti.
Kmalu napolni
nabrekli trebuh pod prtičem
kuhinjo do stropa.
Vroč hlebec pod vzglavjem
žalostne sanje odganja.
OREHOVA POTICA
Že ob prvem udarcu
se razleti ameriški oreh.
čvrsto je njegovo jedro,
masten drobir se siplje iz strojčka za mletje.
Pri nas je bilo drugače:
orehe v jerbas,
jerbas na štokerl,
sedeš na šamrl
in vzameš kladivo.
Koga naj tu nahranim s potico?
Kdo zna dovolj spoštljivo stopiti v mojo kuhinjo?
MOJA KUHINJA
Po širokih bokih moje kuhinje
se nabirajo moknati sprimki testa.
Moja kuhinja zre čez mojo ramo,
šteje žlice soli
in ščepce bazilike.
Stopa za menoj na balkon,
kjer si hladim oznojeno telo.
Gre z menoj v Konsum
po kislo smetano.
Nestrpno se prestopa,
ko se odpravljam v mesto.
KUHARSKE POTREBŠČINE
Zajemalka se izprsi
ko stopim v kuhinjo.
Brusni kamen utrne iskro,
nož zareže v radostni piš
ko odprem vrata.
Cedilo iztisne svetlobo
v tanke rezance.
Deska za rezanje se spočito pretegne,
lopatica se prevzdigne v križu.
Leseno kladivce sune s čelom v steno.
Mirno si opašem predpasnik.
DIŠAVE
Pretegni in odpočij se.
To je vonj kumine,
ki jo nosijo moje dlani
na tvoj vrat.
V jamici za mojim ušesom
koriander, koriander.
V žlebičku med dojkama
piment ždi
to je vanilija nad mojem potnem trebuhu.
Z vročim licem se podaj
po vlažnih potkah:
v pregibu kolena timjan,
vse do pekočega muškata.
Dihni mi v uho: »Šatraj! Šatraj!«
ŠVEDSKA ZELENJAVA
S solato opraviš na hitro.
Prepusti se topo.
Nobenih skrivnosti
med enostavnimi listi.
Zrel paradižnik ne poči.
Rana na stebelcu rezko ne vonja.
Kam vodi švedski por
nočni nemir.
Od kod ta pusta prst
med stebelnimi listi?
Tu zelenjava
roma pod nož kot po premišljenem dogovoru
nobenega zdriza, nobenih sokov.
Stisnjenih ustnic,
napol v zadregi
jo mečem vročo maščobo.
KROMPIRJEV PIRE
Moj pire snežinkasto naletava
v porcelansko skledo.
Deviške uvale,
gazi preko bele ravni
in Triglav zidam v pireju.
Moj krompirjev pire
ni sivkast moker zamet
zanikrne švedske gospodinje.
Paradižnikova omaka
Kje so sedaj vrtovi Španije in Italije,
težki obeski
izpod pretrganega sončnega curka?
Mrzlično žebrajo v ponvi
in koj ko dvignem pokrovko
se poženejo v gost rdeč pljunek
po mojem belem štedilniku.
FAZAN V KVAŠI
Mlahavo tleskaš
z golo perutjo
ob vedro
ko ti pukam
ognjeno perje z repa.
V strahu,
da hripavo krikneš
iz mrzlega kljuna,
zarežem v tvoj vrat.
Kvaša
poarka vonj zadnje poti
k tvoji fazanki
z jase ob Dalar.
SVINJSKA PEČENKA
Nežno jo podrgnem
po hrbtu s soljo,
da se skoraj vdano zlekne
s tihim tleskom
po deščici.
Zakaj potem besno sika
v pečici
kot prevarana žival?
ZELENJAVNA ENOLONČNICA
To so vedri skoki
v rjav lonec:
por se požene za zeleno,
korenje naskoči peteršiljevo korenino,
kolobar čebule se zavleče
pod rezino paradižnika.
Šele prežganje jih umiri,
da se počasi zazrejo
dol na krompir,
ki še vedno drobno poskakuje
po eni nogi na dnu.
Odeja kisle smetane
se potem na hitro vrže
čez vse
in vejica peteršilja
zalebdi na njenih gubah.
VLAGANJE KUMAR
V vseh hodnikih
in v dvigalu
vonj po mojih kislih kumaricah.
Naj se vprašujejo
kaj se dogaja za mojimi vrati,
okoli česa se vrtim
v belem predpasniku.
Motne od goste kopeli
ležijo pod bremenom
kumine, kopra in hrena,
moje kisle kumare.
KRUH
Dobrodejna krotkost testa.
Mili pogovor z mojimi prsti.
Kmalu napolni
nabrekli trebuh pod prtičem
kuhinjo do stropa.
Vroč hlebec pod vzglavjem
žalostne sanje odganja.
OREHOVA POTICA
Že ob prvem udarcu
se razleti ameriški oreh.
čvrsto je njegovo jedro,
masten drobir se siplje iz strojčka za mletje.
Pri nas je bilo drugače:
orehe v jerbas,
jerbas na štokerl,
sedeš na šamrl
in vzameš kladivo.
Koga naj tu nahranim s potico?
Kdo zna dovolj spoštljivo stopiti v mojo kuhinjo?